Liste des modules partagés

En 2020-2021, les inscriptions aux modules partagés du CHEL[s] pour le semestre 2 seront ouvertes du 23 novembre au 9 décembre (à minuit). 

L'offre des modules partagés ci-dessous est complète et propose des cours en présentiel et/ou distanciel. En fonction de la situation sanitaire, les modalités des cours peuvent être amenées à évoluer.

Cette année, aucun cours de langue n'est proposé dans le cadre des modules partagés du CHEL[s].

/!\Attention, les étudiants ne peuvent pas demander un module partagé du CHEL[s] au sein de leur établissement d'origine.

NEW : 13 modules partagés ont été labelisés dans le cadre du passeport CHEL[s] "Acteurs des transitions". Plus d'informations ici

Research and innovation in human nutrition (en anglais - campus de Clermont Ferrand)

Research and innovation in human nutrition (en anglais - campus de Clermont Ferrand) Image

Descriptif :

• To develop knowledge in human nutrition and in nutritional requirements of specific population groups
• To develop understanding of health problems associated with diet
• To better understand the methodological approaches of research used in the field of nutrition
• To develop knowledge on the nutritional composition of food products
• To understand the principles of biochemical techniques usually used to determine food products composition
• To handle tools and equipment required for these determinations
• To comment and compare the nutritional composition of several food products
• To better understand the obligations and opportunities of food industries when developing food products with specific nutritional characteristics
• To better grasp innovation trends in healthy and functional foods
• To develop knowledge on the European regulations regarding nutrition labeling and claims
• To conduct a scientific literature research on a specific topic and to synthesize and discuss the collected information.Enseignement en anglais.

PREREQUIS : • A basic knowledge in food biochemistry and biology
• An intermediate level of English

Semestre : 2

Modalité : Modalité : en présentiel, si les conditions sanitaires le permettent. Campus agronomique de Clermont-Ferrand

Créneaux horaires : du 22/02/2021 au 12/03/2021

Nombre total de séances : 51h

Modalités d’évaluation : Dossier thématique réalisé en groupe (présentation orale) et compte-rendu de travaux pratiques –> 5 ECTS

Points de contact : Julie MARDON

Sous-catégorie:
VetAgro Sup

Research and innovation in human nutrition (en anglais - campus de Clermont Ferrand)

Research and innovation in human nutrition (en anglais - campus de Clermont Ferrand) Image

Descriptif :

• To develop knowledge in human nutrition and in nutritional requirements of specific population groups
• To develop understanding of health problems associated with diet
• To better understand the methodological approaches of research used in the field of nutrition
• To develop knowledge on the nutritional composition of food products
• To understand the principles of biochemical techniques usually used to determine food products composition
• To handle tools and equipment required for these determinations
• To comment and compare the nutritional composition of several food products
• To better understand the obligations and opportunities of food industries when developing food products with specific nutritional characteristics
• To better grasp innovation trends in healthy and functional foods
• To develop knowledge on the European regulations regarding nutrition labeling and claims
• To conduct a scientific literature research on a specific topic and to synthesize and discuss the collected information.Enseignement en anglais.

PREREQUIS : • A basic knowledge in food biochemistry and biology
• An intermediate level of English

Semestre : 2

Modalité : Modalité : en présentiel, si les conditions sanitaires le permettent. Campus agronomique de Clermont-Ferrand

Créneaux horaires : du 22/02/2021 au 12/03/2021

Nombre total de séances : 51h

Modalités d’évaluation : Dossier thématique réalisé en groupe (présentation orale) et compte-rendu de travaux pratiques –> 5 ECTS

Points de contact : Julie MARDON

La liste des modules proposés ci-dessus n'est pas exhaustive ; vous pouvez consulter et demander d'autres modules partagés ouverts aux étudiants du CHEL[s] aux liens suivants :
- Offre de Centrale
- Cours de sciences sociales de l'ENS de Lyon : Rome et l’altérité : la romanisation en question (semestre 2)

Pour faire votre demande, indiquez "autre module" dans le formulaire d'inscription des modules partagés.